Blog

SkySafe B.V.

Dak anker XS platforms gemonteerd door SkySafe

1 oktober 2019

Wanneer vervang je een veiligheidsharnas?

Veiligheidsharnas, in deze blog leggen we uit waar onze inspecteurs opletten wanneer een harnas mogelijk niet meer veilig te gebruiken is. Dit is geen online training, slechts een beschrijving van de meest voorkomende gebreken die worden geconstateerd tijdens een inspectie.

Een veiligheidsharnas

Een veiligheidsharnas is een persoonlijk beschermingsmiddel, kortweg PBM genoemd en is een belangrijke schakel in een valbeveiligingssysteem. Het moet op maat ingesteld worden zodat het goed past op de gebruiker. Dit om de krachten die vrijkomen bij een val goed te kunnen verdelen om lichamelijk letsel zo veel mogelijk te voorkomen. Er zijn veel verschillende harnassen op de markt. Deze verschillen van ontwerp, materiaal, sluitingen en positie van de riemen. Hierdoor is er een verschil in toepassing en draagcomfort tussen de verschillende harnassen. De meeste harnassen hebben een aanhaakpunt op de rug en op de borst. 

1: Leeftijd van je harnas

Harnassen voor valbeveiliging worden gemaakt van nylon, dit is een geweven kunststof welke ‘weekmakers’ bevat. Deze weekmakers houden de kunststof soepel en rekbaar. Onder invloed van temperatuur en uv-straling vervliegen de weekmakers uit de stof en worden de banden van het harnas stug, broos en breekbaar. Om die reden heeft elk product een maximum leeftijd, want na verloop van tijd kan de fabrikant de juiste werking van het harnas niet meer garanderen.

Deze maximum leeftijd verschilt per merk en we kunnen hier dan ook geen ‘gouden regel’ aan hangen.

2: Slijtage

Veel harnassen belanden op de grond, achterin de bus of in de hoek van de werkplaats tussen het gereedschap. Uiteraard ben jij de enige die wel goed voor zijn spullen zorgt maar wij komen nou net de ene collega tegen die wat minder zuinig is met zijn spullen. Een slijtageplek van 1 vierkante centimeter kan al reden zijn om een heel harnas af te keuren. Wees zuinig op je harnas, berg het op in een tas of koffer als je ermee klaar bent zodat het harnas schoon en droog is als je het de volgende keer weer nodig hebt.

3: Je naam op je harnas met een benzinestift, nee!

Het veiligheidsharnas is een persoonlijk beschermingsmiddel, dus zet je er meteen je eigen naam op als je het in ontvangst neemt. Zo, nu weet iedereen dat het jouw harnas is en dat je er goed voor gaat zorgen. Helaas bevat een ‘permanent marker’ bijtende chemische stoffen die de eerder genoemde ‘weekmakers’ uit het harnas versneld doen verdwijnen. Onze inspecteur kan niets meer voor je doen en moet je mooie harnas helaas direct afkeuren en uit dient nemen.

(P.S.: schoonmaken met Thinner is dus ook not done!

4: Harnas is goed maar de set is niet compleet.

Onze inspecteur beoordeeld niet alleen het veiligheidsharnas. Een set persoonlijke beschermingsmiddelen voor valbeveiliging bestaat minimaal uit een harnas en een verbindingsmiddel, meestal een lijn met schokdemper  en een haak. Wanneer de set niet geschikt is voor het gebruik, bijvoorbeeld een set voor in een hoogwerker, terwijl er op een plat dak moet worden gewerkt, dan zal de inspecteur hier opmerkingen bij maken om advies in te winnen over de juiste producten voor de juiste werkzaamheden.

Tot Slot

Bij inspectie zijn dit belangrijke punten:

  • Leeftijd: Max. leeftijd verschilt per merk ivm gebruik materiaal.
  • Slijtage: 1 vierkante cm slijtage kan al reden zijn voor vervanging. Berg hem netjes op.
  • Naam: Schrijf nooit op je harnas. Chemische stoffen van stift tasten het materiaal aan.
  • Set compleet: Zorg dat je set compleet blijft en voor de bijpassende werkzaamheden wordt gebruikt. 

De meest ‘standaard’ veiligheidsharnassen van tegenwoordig zijn niet meer erg duur in verhouding tot de kosten van een jaarlijkse inspectie. Blijf dus niet te lang doorlopen met een harnas waarvan je twijfelt of het nog een jaar mee kan. De gevolgen van een falend harnas wegen natuurlijk nooit op tegen de prijs van een nieuwe!

Wij voorzien bedrijven, woningcorporaties en Vve’s van advies over valbeveiliging, daarnaast doen wij inspectie- en keuringswerk van vele soorten valbeveiligingssystemen

Ervaring gedrevenheid en creativiteit, drijven ons om overal een veilige werkplek op hoogte mogelijk te maken.