Wilt u weten wanneer zonnepanelen wel en niet valbeveiliging behoeven? SkySafe vertelt u er graag meer over. Zo is er geen valbeveiliging nodig als zonnepanelen op een plat dak in de veilige zone geplaatst worden. De “veilige zone” is alles wat 4 meter van de dakrand af is. Als echter uit de berekeningen voor optimale energieopbrengst naar voren komt dat de zonnepanelen ook buiten de veilige zone geplaatst dienen te worden voor een optimale energieopbrengst, is een valbeveiliging wel nodig.

Valbeveiliging en zonnepanelen

Het aanbrengen van valbeveiliging om veilig te kunnen werken bij of aan zonnepanelen wordt vaak onderschat of zelfs vergeten. Alle aandacht ligt bij een optimale energieopbrengst. Maar het veilig plaatsen en onderhouden van de panelen is net zo belangrijk. Door het plaatsen van zonnepanelen wordt een monteur dus meer blootgesteld aan valgevaar. Als voorbeeld worden looppaden dan zoveel mogelijk naar de dakrand verplaatst.

 

Welke valbeveiliging gebruiken bij zonnepanelen?

Voor valbeveiliging bij het plaatsen van zonnepanelen op een dak is het belangrijk om naar het grote geheel te kijken. Vaak is het plaatsen van zonnepanelen niet het enige werk dat op het dak wordt uitgevoerd. Denk maar aan het schoonmaken en onderhouden van het dak het, onderhoud aan luchtbehandelingunits of bliksemafleiders. De conclusie is dan dat het plaatsen van tijdelijke valbeveiliging niet het meest veilig en kosteneffectief is op de lange termijn.

Advies of offerte aanvragen

Ook na kantooruren bereikbaar!

Contact of Mail ons

Welke permanente valbeveiliging is dan geschikt?

De voorkeur vanuit de ARBO wordt gegeven aan een collectief systeem van valbeveiliging. Daar wordt mee bedoeld een hekwerk of ook wel een leuningwerk. Dit heeft echter als nadeel dat schaduw van het hekwerk de optimale energieopbrengst benadeeld. Dit is echter op te lossen met een neerklapbaar hekwerk. Bij een horizontaal leeflijnsysteem ook wel (staal)kabelsysteem genoemd, draagt de gebruiker een harnas en zit gezekerd aan het kabelsysteem. Door middel van een meeloper kan de gebruiker zich vrij bewegen langs het kabelsysteem. Een kabelsysteem moet op minimaal 2 meter uit de rand worden gemonteerd. Het is echter niet toegestaan om een kabelsysteem op minder dan 2 meter te plaatsen. Uit de praktijk blijkt dat dit de meest logische en veiligste oplossing is van valbeveiliging. Vaak wordt er echter geen rekening gehouden met valbeveiliging bij het plaatsen van zonnepanelen. Mocht de valbeveiliging pas achteraf geïnstalleerd worden, dan is het soms ook mogelijk om ankerpunten tussen de zonnepanelen te plaatsen. Deze moeten dan wel op minstens 4 meter van de dakrand af geplaatst worden.

 

We denken graag met u mee

Het vooraf meenemen van de valbeveiliging in de berekening van optimale energieopbrengst heeft de voorkeur. Dit voor een optimale energieopbrengst, veilige werkplek en kosteneffectieve oplossing. Het is belangrijk dat wij de situatie goed kunnen inschatten om u een goed advies te kunnen geven voor uw specifieke situatie. Belt u ons voor een vrijblijvend gesprek en een werkopname op locatie op telefoonnummer 0341- 45 41 75. Wij vertellen u graag meer over onze dakbeveiliging.

Wanneer ben je nou verplicht valbeveiliging aan te brengen?

U leest het in ons artikel

Skysafe