Advies

SkySafe B.V.

Advies valbeveiling voor daken

Het plaatsen van valbeveiliging op een dak is nog steeds niet vanzelfsprekend. Het inwinnen van advies is dan ook het eerste wat mensen gaan doen als ze met valbeveiliging voor een dak nodig hebben.

Als er gezocht wordt op “advies valbeveiliging” dan merken wij dat er naar twee verschillende adviezen gezocht wordt. 

  1. Het “heb ik valbeveiliging nodig?” advies. Dit zijn over het algemeen vragen zoals:  Wanneer of vanaf welke hoogte is valbeveiliging verplicht? Welke soorten valbeveiliging zijn er? Moet ik een harnas dragen? Dit zijn vragen waar wij telefonisch vaak eenvoudig duidelijkheid over kunnen geven. Maar hier onder staan ook een aantal vragen beantwoord.
  2. En “het dak moet beveiligd worden” advies. Hier is al duidelijk dat er valbeveiliging moet komen en dat er advies gevraagd wordt over welke mogelijkheden in valbeveiliging er zijn en welke kosten daaraan verbonden zijn. Ook kan het zijn dat er een bestek is waar in valbeveiliging beschreven wordt en er is een prijsopgave of aanvullend advies nodig.

Voor een goed advies wat aansluit op een specifieke situatie is het belangrijk dat wij de situatie goed kunnen inschatten. In een vrijblijvend gesprek en een werkopname op locatie, inventariseren wij de risico’s die er zijn. Na de inventarisatie maken wij door middel van een dak tekeningen en berekeningen een duidelijk advies. Zo kunt u een goede keus maken wat het beste aan uw wensen voldoet.

Advies bij vragen over valbeveiliging

Elk te beveiligen situatie met valbeveiliging is natuurlijk anders en sommige vragen kunnen niet zomaar beantwoord worden zonder extra informatie. Mocht u er niet uitkomen met de vragen antwoorden die hier onder beschreven zijn, laat het ons dan weten. Een vaak duidelijker advies kunnen wij geven als er meer gegevens bekent zijn. 

  • Wanneer is valbeveiliging verplicht?
  • Wat moet ik doen om het risico op vallen te verkleinen?
  • Kan ik aansprakelijk gesteld worden voor een ongeluk?
  • Wat is de goedkoopste optie valbeveiliging?
  • Wat is de zorgplicht die je als werkgever/gebouweigenaar hebt?

De bovenstaande vragen hebben wij hier onder alvast beantwoord. Om u al vast op weg te helpen met het vinden van informatie.

 

man achter bureau met beeldschermen maakt een advies tekening

Veel gestelde vragen

Wanneer is valbeveiliging verplicht?

In principe overal waar gevaar voor vallen is boven een hoogte vanaf 2,5 meter.  In het artikel Wet en regelgeving  gaan wij hier uitgebreider op in. 

Wat kan ik doen om het risico op vallen te verkleinen?

Het eerste wat dan van belang is, is een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) te laten uitvoeren. Aan de hand van deze inventarisatie wordt goed zichtbaar waar de risico’s zitten en hoe die op te lossen zijn.

Kan ik aansprakelijk gesteld worden bij een ongeluk?

Ja, dat kan. Het is in zo’n situatie belangrijk dat u kunt bewijzen dat u er alles aangedaan hebt om het ongeluk te voorkomen (Arbobesluit). Dat is niet alleen het plaatsen van valbeveiliging. Ook het er op toezien dat de veiligheidsmiddelen goed gebruikt worden. Hier is omgekeerde bewijslast van toepassing. Dit betekent dat u moet bewijzen dat u er alles aan gedaan heeft en ook gedocumenteerd heeft. 

Wat is de goedkoopste optie valbeveiliging?

Dat is natuurlijk per situatie verschillend. Na het vrijblijvend inventariseren van de situatie maken wij een aanbieding. De prijs is afhankelijk van de manier van beveiligen die er gewenst is. Het is dus belangrijk om te weten of er veel gewerkt wordt op een dak of dat er hoog uit 1 a 2 keer per jaar iemand op het dak moet zijn voor  bijvoorbeeld onderhoud. Ook het type dak en of valbeveiliging in zicht mag zitten is van belang voor de prijs.  

Wat is de zorgplicht die je als werkgever/ gebouweigenaar hebt?

De zorgplicht houdt in dat u naast het voorzien van een veilige werkplek, er ook op toeziet dat deze goed en veilig gebruikt wordt. Het is erg belangrijk dit goed te documenteren. SkySafe kan u hierin ondersteunen. 

manenn aan het werk op dak aangelijnd aan valbeveiliging

Liever persoonlijk contact over uw situatie?

Bel ons! Ook na kantooruren bereikbaar!

Andere oplossing nodig?

Vraag het onze adviseurs!